De kloof die wij zagen op de Hannover Messe

DE KLOOF DIE WIJ ZAGEN OP DE HANNOVER MESSE

De Hannover Messe: dé beurs waar je moet zijn geweest als je serieus met Smart Industry bezig bent. Alles kwam dit jaar voorbij: van eenvoudige 3D printing tot complexe Machine Learning. We zagen een gerobotiseerde voorstelling van dansende ‘light sabers’ uit Star Wars en raakte geïnspireerd door lezingen over supply chains en gloednieuwe financieringsmodellen. Al met al biedt de Hannover Messe een ware speeltuin voor volwassenen, maar in al dat enthousiasme over de toekomst ziet men één ding over het hoofd…

Het ‘Internet of Things’, afgekort IoT, werd ruimschoots vertegenwoordigd op de Messe. Een overgrote meerderheid van de aanwezigen beweert waarde te creëren middels IoT en/of Edge Computing. Omdat ‘The Digital Factory’ centraal stond op deze Messe, werd er hoofdzakelijk gesproken over de ‘Things’ (OT), maar niet zozeer over hetgeen deze things verbindt, uitleest en aanstuurt: IT! De verbinding tussen beide werelden is cruciaal en opent nieuwe deuren. Toch zijn weinig tot geen spelers op de markt die zich dit realiseren. Het aanbod om deze kloof te overbruggen en beide werelden te verbinden is nihil. Organisaties focussen zich ofwel op OT (operational technology) of op IT, maar de brug wordt niet gebouwd. Zo blijven, ondanks alle goede bedoelingen en inspirerende visies, de werelden van IT en OT gescheiden.

Een eenvoudig voorbeeld om de kansen van de brug tussen beide werelden te verduidelijken:

VOORBEELD

Stel je een logistieke onderneming voor. In de business maakt men gebruik van een ERP, HrM-software en een rittenplanner voor chauffeurs (IT). In de operatie maakt men gebruik van vrachtwagens met een GPS tracker en een geauto tachograaf (OT). Deze tachograaf meet naast de locatie ook de snelheid van het voertuig, de afgelegde afstand, de verplichte rusttijd en de wachttijden van de chauffeur op locatie bij de klant.

Door een brug te slaan tussen IT e OT is het bedrijf in staat om een aantal handmatige processen volledig te optimaliseren. Door het inregelen van een IoT hub kan data uit de operatie waarde toevoegen in de systemen aan de voorkant van de business. Zo wordt de rittenplanner verrijkt met data uit de GPS tracker om automatisch de meest optimale route voor chauffeurs te berekenen. Ook de tachograaf dient een doel in de IT-omgeving. Opvallende data over verplichte rusttijden en rijgedrag wordt direct gelinkt aan het HrM-systeem en meegenomen in het persoonlijk dossier van de chauffeur. Daarnaast gaan reis- en wachttijden direct door naar het ERP. De organisatie kan zo veel persoonlijker zijn personeel managen en niet gewenst gedrag vroeger signaleren. Vanuit het ERP biedt het kansen voor bijvoorbeeld mobiliteits- en vlootmanagement

Het koppelen van IT en OT maakt de organisatie minder afhankelijk van handmatige processen. Het onderhoud van vrachtwagens is niet langer afhankelijk van kilometerstanden op het dashboard of een tik in de motor, maar van data over het rijgedrag met de wagen. De monteur hoeft niet meer opgebeld te worden, maar krijgt automatisch een werkplaatsafspraak ingeschoten. De werkbon staat digitaal al klaar en hoeft niet meer op papier geschreven of digitaal ingetikt te worden.

Managers hoeven niet langer met hun personeel in discussie over het wel/niet op tijd berijden van de route of verkeersovertredingen, maar kunnen terugvallen op real-time data in het aansturen van hun personeel.

Dit is maar een eenvoudig voorbeeld, maar dat doet niet af aan de kern: de brug tussen IT en OT biedt niet alleen kansen voor dansende ‘light sabers’ uit Star Wars, supply chains of nieuwe financieringsmodellen. Het verbindt twee werelden die voorheen afhankelijk waren van menselijke handelingen, met alle risico’s van dien. De Hannover Messe liet ons zien dat de bouwstenen er zijn. Nu de brug nog…

Meer weten over IT, OT of het overbruggen van de kloof tussen beide werelden? Neem contact op.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem vrijblijvend contact op met onze deskundigen.

Neem contact met ons op